Paris, je t'aime!

Jongens, een jaar parijs is gewoon te kort. Dit is m'n 6e dag pas en ik heb al zo veel dingen gezien die ik wil doen. Elke dag ben ik tot nu toe druk bezig geweest met mama spelen, de toerist uithangen, sportief doen en ook nog een 18 jarig meisje zijn.

Donderdag was de een grand jour.. want Ellen ging voor het eerst met de metro. Zonder begeleider, niemand die m''n handje vasthield. Hartstikke trots was ik natuurlijk toen ik zonder ook maar een keer verkeerd te zijn gegaan, zonder kleren en scheuren, hartstikke op tijd aankwam bij het Louvre. Als een echte toerist stond ik met m'n mond wijdopen foto's te maken van de grote glazen piramide. Vroeger dacht ik dat die gazen piramide het Louvre was haha. Nu weet ik wel beter. Het Louvre is toch wel ff net iets groter zeg, daar kun je heel Europa onderdak aan bieden. Voor het Louvre ontmoette ik een paar andere au pairs. Hele aardige meisjes met ieder een totaal ander verhaal etc. Natuurlijk was het veel te gezellig met 9 kakelende kippen en dus liepen we als echte cultuurbarbaren linea recta langs alle kunst heen. Het enige waar we lang bij stil hebben gestaan was de Mona Lisa.. Maar goed, het museum is echt heel mooi, echt een kasteeltje waar ik vroeger in mijn prinsessenfase dolgraag had willen wonen. Ik heb al mezelf afgesproken dat ik er zeker nog eens heen ga, of twee of drie keer, het is toch gratis, maar dan ga ik alleen, want met zoveel meiden is het gewoon niet te doen.

Vrijdag was alweer een grote dag voor mij als toerist. Ik begon de dag heel goed met een stukje te rennen. Als ik m' n straat afren dan kom je uit bij een park, heel mooi met heel veel groen en speelpleinen etc. Daar heb ik heel lekker gerend. In Parijs zie je echt overal renners, maat niet uit welke tijd, welke temperatuur, het zijn echte de hards. Vandaag is er een of andere renwedstrijd, Les Parissienes, Julie doet er ook aan mee. Ik heb vanochtend m'n eigen wedstrijdje gehad. Laurent had me gezegd hoe ik naar Park Monceau moest rennen, dat is ook hier in de buurt en veel groter. Daar ben ik heen gerend en wauw! Echt als we in Nederland zo'n parken hebben, dan krijgen we iedereen wel aan t rennen. Super veel groen, vijvers en van die Griekse tempels en pilaren. Bij een opening zag ik de Arc de Triomphe van een afstandje! Ontzettend veel renners daar, maar ook mensen die op een pleintje allemaal oefeningetjes doen, werken met een personal trainer of boksen. Echt een heel sportief sfeertje. Ook heel veel kindertjes maar dat werd minder toen het begon te regenen. Vandaag heb ik voor t eerst regen gehad. Maar super lekker, want ik had t oh zo warm. En uiteindelijk heb ik toch mooi 50 minuutjes rennende in Paris doorgebracht :)

Maar goed, vrijdag, want daar was ik, moest ik eerst naar een telefoonwinkel. Die was maar twee straten verderop ( let op, straten in Parisj zijn gigantisch dus heel makkelijk is t niet), Julie had t me mooi opgeschreven, maar bien sur, ik verdwaalde. En flink zeg. Als ik goed zou zijn gelopen was ik er binnen 5 a 10 minuutjes, volgens mij heb ik er wel een uur over gedaan. Ik ben TERRIBLE als t gaat om de weg vinden en kaartlezen. Ik slaap nog net niet met m'n kaart maar vrjdag kreeg ik t volgens mij wel 7 keer voor elkaar om de weg kwijt te raken. Waar ik wel heel goed in ben, is m'n liefste lachje opzetten en dan iemand de weg vragen. En stiekem vond ik t dus hartstikke leuk om te verdwalen want dan had ik weer een excuus om iemand aan te spreken en even Frans te kletsen. En tot nu is iedereen super vriendelijk geweest om me te helpen. Na het hele avontuur in m'n eigen arrondissement ging ik op weg naar de Eiffeltoren. Ik stapte uit de metro, liep richting Quai Branly en BAM daar was ie dan! Ik dacht dat ik droomde maar t was m toch echt. Recht voor m'n neus. Natuurlijk weer even foto's maken, even staren met m'n mond open en toen ben ik doorgelopen tot ik er recht onder stond. De ene keer vind ik m heel mooi, de andere keer denk ik: Hmm t is maar een stalen dingetje van weet ik veel hoe veel meter hoog. Maar toch, t maakte flink impact, het symbool van Parijs, de trots van Frankrijk. T was altijd zo ver weg en nu stond ik er gewoon onder. Vooral het besef dat ik iedere dag daarheen kan is nog een beetje vreemd maar oh zo heerlijk! Daarna ben ik even een stukje terug gelopen om de eerste ansichtkaartjes te kopen ( jaja, binnenkort krijgen jullie post!) en toen heb ik op t gras van Champ du Mars met m'n muziekje lekker kaartjes zitten schrijven. De zon begon te schijnen en t was gewoon een super lekker dagje. Ik heb er ook totaal geen moeite mee om in m'n eentje te zijn. Ik zie en hoor continue niewe dingen dus af en toe vind ik t nog te druk om er iemadn bij te hebben haha! Daarna ben ik naar huis gegaan en met de kids en Julie naar park geweest, Ze kunnen zich super vermaken, Ik vind t echt heel goed dat ze zo veel mogelijk met de kids naar buiten gaan nu t nog kan. Niks een tv of een nintendo ds. Gewoon buiten spelen, spelletjes doen en verkleden. Dat vond ik vroeger ook echt heerlijk, dat buitenspelen. Dankjewel mama en papa! T was vrijdag ds we bleven daar tot haf 7 denk ik, toen meteen het bad in en daarna bleven twee kindjes slapen. T was dus een drukke boel in huize Fabre maar super gezellig. Die kindjes zie je dan echt genieten van die kleine dingetjes die ze normaal niet altijd doen. Later opblijven, wat langer een film kijken, ijsje na t eten, met z'n allen op een kamer. Vond ik vroeger ook super. Ik heb ze ook iets geleerd en daar zijn ze af en toe helemaal weg van. Eerst en high five, dan box en dan low five. Echt geweldig als Gaétan naar me toe komt met z'n vuist voor een box!

Zaterdag ben ik eerst were met Julie naar de telefoonwinkel gegaan. T is gewoon niet te doen om een Nederlands nummer te houden omdat ik met iedereen in Nederland zo veel mogelijk contact hou via internet. Ik heb nu een abonnement voor bijna 20 euro per maand en daarmee kan ik 3 uur per maand bellen en onbeperkt smsen, wel in Frankrijk alleen. Maar als iemand uit Nederland me belt of smst is dat natuurlijk gratis. Julie betaalt 10 euro ik de rest. Echt heel lief van dr.

Ik begin steeds meer aan Julie en Laurent te wennen. In het begin had ik even een beetje moeite met het directe en het gehaaste maar nu begin ik wel langzaam te begrijpen dat ze echt het allerbeste voor me willen. Ik had donderdag met Julie gepraat en zij zei ook dat het voor mij een leuk jaar moet worden en dat ik ook gewoon zo veel mogelijk met m'n vriendinnen moet doen. Ik heb ook hartstikke veel vrije tijd, iedere ochtend en middag tot 4 uur. Behalve de woensdag dan omdat de kids dan vrij hebben. En zondag sowieso, zaterdag als er iets is dan kan ik niet altijd weg, maar ik heb dus zeker tijd genoeg. Ze vragen ook altijd hoe m'n dag was, wat ik heb gedaan en als ik weg ga dan is t altijd zo hartelijk: Bonne journee Ellen, have fun, enjoy! Dus ik bof eigenlijk heeeel erg met ze, zeker nu ik ook verhalen van andere au pairs heb gehoord. Niet iedereen heeft t goed, onhandelbare kinderen, depressieve moeders... T is echt afschuwelijk, sommige hebben ook nu al heel veel moeite met teruggaan nar huis omdat ze dan weer terug moeten naar die kinderen of ouders. Echt heel erg.

Gisteren ben ik nadat ik naar de telefoon was geweest en een paar boodschapjes had gedaan, naar de Eiffeltoren geweest voor een picknick met de andere au pairs. Ik liep over een plein waar vandaag de aanslagen van 9/11 worden herdacht. En toen kwam een geweldig uitzicht op de Eiffeltoren. Overal romantische/ kleffe stelletjes maar echt wat een uitzicht. Met die fonteinen ervoor. En het was zooooo warm, wel 30 graden gister, dus die fonteinen zagen er heel erg aantrekkelijk uit. De picknick was heel gezellig, ik heb nog nieuwe au pairs ontmoet, we zijn echt met veel, Met overheerlijk brood, brie, pain au chocolat, muffins en druiven was het echt een hele gezellige picknick. En de Eiffeltoren stond 10 meter verderop :) Daarna hebben we nog een paar groepsfoto's gemaakt en toen is iedereen naar huis gegaan. Thuis was er een zeer aangeneme verrassing. De Fabres hadden bezoek, dus het was heel druk maar heel gezelig. Ik kreeg een wijntje ( Laurent is een wijnkenner, ik heb de kelder gezien en dat bevestigt z'n liefde voor wijn..) en overal stonden heerlijke hapjes. Brood, kazen, druiven, en toen hadden ze iets heerlijks gemaakt, ik begin nu weer te kwijlen. Ik noem t piza Fabre en t waren kleie stukjes dun brood, met wat pesto, mozzerelle en tomaat. Even in de oven en dan kom je in de hemel! Ik heb al gevraagd voor t recept. Daarna hadden ze de koejes uit Nederland opengemaakt en de stroopwafels. En OUI dat was een Grande succes! Ik heb me toen omgekleed en toen volgde het volgende historisch moment: de eerste avond uit in Parijs. We spraken met een paar meisjes af bij metrohalte Saint Michel, dat is bij de Notre Dam. Ik stapte uit en t leek wel Lloret de Mar. Zo ontzettend toeristich, overal straatartiesten. Eerst zijn we naar een pianobar geweest, klein cafeetje met live muziek, piano en zang. Piano ws goed, de zang iets minder maar de sfeer was heel leuk. Voor 2 cocktails betaalden we 24 euro, dat was minder maar dat is helaas pindakaas overal zo. Het is echt belachelijk. Ze sporen hier volgens mij ook alcoholisme aan want soms is een wijntje goedkoper dan cola. Vaak betaal je voor cola 6 euro, incroyable. Maar goed, je hebt hier overal happy hour, van ongeveer 4 a 5 uur tot 9 en dan is alles voor de helft goedkoper. Maar goed, dat moeten we nog eventje uitzoeken. Daarna kwamen we een paar andere au pairs tegen en toen gingen we naar een soort salseclubje. Totaal niet leuk, dus toen gingen we weer terug naar het plein voor de Notre Dame. Echt en heeeel gezellig plein 's avonds. Ook langs de Seine zitten heel veel mensen en overal is t zo'n chille sfeer, Iedereen zit daar met een gitaartje, wat te drinken, heerlijk. Er was ook een jongen aan t zingen. Die had ik al eerder gezien en toen vond ik m echt heel goed. Nu stonden we daar te kijken en echt, hij was super. Met z'n gitaartje gaf ie een heel leuk optreden, de mensen waren heel enthousiast. Hij zong veel covers maar ook een paar eigen nummers en die waren heel goed. Uiteindelijk heb ik ook opgetreden.. jaja, ik werd ten dans gevraagd, dus daar stond ik dan, op de Notre dame tussen alle mensen te dansen :) Was super leuk. We bleven daar tot het eind van de show, en we waren ondertussen aan de praat geraak met de jongen die hem hielp met alles. Zula, een Georgier. Super aardig en hij kon heel goed Engels. Inmiddels hadden we al besloten om de cd van Youri te kopen. Die ben ik nu lekker aan t luisteren. Mam, hij heeft er ook hotel califrnia van de Eagles opstaan, dus die stuur ik je door. En nee, het is geen verkrachting, t is echt heel goed ;)Youri is een Italiaan en hij woont hier nu voor 6 jaar. Uiteindelijk hebben we met z'n allen wat gedronken ( die twee, 4 andere au pairs en ik). We hebben een super gezellige avond gehad, eigenlijk een beetje onze eerste lokale vrienden haha.Nu treed ie op op de Montmarte en daar gaan wij zometeen met z'n allen heen. Sacre Coeur, Moulin Rouge en ergens een hapje eten!!

Het is dus heel erg leuk met de andere au pairs, we doen heel veel samen al. Voor de rest begin ik gewoon verliefd op Parijs te worden. Gisteren had ik zo'n filmmomentje toen ik ''s nachts in de auto naar huis zat. We reden langs de Seine, langs al die mooie gebouwen, en er was zo'n cliche zwijmelnummer op. Maar dat was echt een magisch momentje. Vooral toen ik daarna de arc de Triomphe voor et eerst zag. Parijs leeft. Dag en nacht. Ik was rond half 4 thuis en onderweg zie je overal fietsers, auto's, taxi's etc. 's Nachts is het te doen met de auto, smiddags niet.

Voor de rest is parijs ook heel schoon. De straten hebben nauwelijks straatvuil, alles ziet er heel verzorgd uit, de parken zijn super mooi, met allemaal groen, bloemen en vijvers.Toen ik verdwaale in mijn eigen straat nota bene (Boulevard Pereire is wel enorm, met twee straten zeg maar en daartussenin groen) toen ontdekte ikop Boulevard Pereire Sud (ik woon in Nord) een heel mooi parkje. Met van die bogen over de voetpaden met rozen, en weer vijvertjes en bloemenperkjes. Super romantisch met mn fotocamera heb ik toen gezwijmeld onder de rozenbogen. Dus, als iemand zin heeft in een romantisch weekendje met Ellen, c'est posibble. Graag een maand van te voren reserveren, beste seizoen: herfst, met diner 25 euro p.p., met champagneontbijt 30 euro p.p.
Wat ook heel leuk is, is dat er overa van die lekkere verswinkeltjes zijn met groente en fruit. Ook is er op elke hoek een lekkere boulangerie(bakker) en boucherie(slager). Die Parijzenaars houden zeker van lekker eten, dat is duidelijk. Dat merkte ik gisteravond wel, Laurent noemde het Happy Hour, met al die heerlijke hapjes. Ook heb je ooooveral restaurantjes en die zitten tot diep in de nacht stampvol. De Fransen eten echt heel laat, als je om 11 uur naar een cafeetje gaat om alleen wat te drinken dan wordt je vreemd aangekeken. Vanacht rond 2 uur bracten ze nog gewoon kofie (een espresso was 3, 90... gelukkig was ie wel lekker) en hele maaltijden. Bij ons eet ik met de kinderen en die eten tussen 7 en half 8, ds dat valt nog mee. Ze eten alleen warm op school, ook vlees, dus savonds geen vlees meer. Deze week ga ik wel proberen om een paar keer vlees te maken. Het ontbijt is echt heel simpel, waar Nederlanders altijd zeggen dat het ontbijt het belangrijkste maal van de dag is, daar zeggen Fransen: Ja doei, een beetje yoghurt is ook prima. Laurent zag ik gisteren een madeleine (een Frans cakeje) in yohurt dippen??

Nou, dat was t wel weer, volgens mij heb ik weer flink lopen ratelen.. Excusez moi, maar ik maak opeens zo veel mee. Dat komt ook doordat ik nu niet tot 10 uur in m'n bed lig te stinken.. het idee dat ik hier woon is super fijn en laatst lag ik gewoon hardop op bed te lachen. M'n bedje is nog steeds een van 'm'n favouriete plekjes hier aangezien ik een prachtig dekbedje heb. T wordt langzaam een beetje m'n eigen plekje, gisteren heb ik geurstokjes gekocht, dus als je binnenkomt ruik je meteen rozen :)

Iedereen heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg bedankt voor alle leuke en lieve reacties, ik vind t heel leuk om ze allemaal te lezen. Ik hoop dat jullie genoten hebben van t tweede verhaal.

Ik mis jullie, maar la grande nouvelle: Met kerst kom ik een voorraadje stroopwafels ophalen :)

Tot snel, heel veel liefs

Linde

Liefieeeeeeeee,

Ik heb zeeeker genoten van je verhaaltje! Zo te horen heb je het écht naar je zin! Alles klinkt heerlijk, en wat leuk dat je al zoveel mensen hebt leren kennen en daar al zoveel leuke dingen mee doet! Trouwens als ik het zo hoor hoe alles eruit ziet dan zit je daar helemaal op je plekje, al die parkjes enzo haha, echt wat voor jou! (voor wie niet trouwens...)

Geniet ervan muppie en ik kijk uit naar je volgende verhaaltje, ofja.. sprookje mag je het wel bijna noemen!!

liefs en een dikke kus

Rob & Alice

Ellen

We worden steeds enthousiaster en heb je onze mail gelezen?

Rob

Inge

Heeey Ellen,
Super leuk om je verhalen te lezen!
Heel erg veel plezier in Parijs (maar zo te lezen gaat dat zeker lukken.) Ik blijf je zeker volgen ;)
xx Inge (Boegheim)

Bernice

Lieve, lieve ellen,

wat een suuuuuuper verhalen! ik geniet er echt van haha. ik ben echt blij dat je het daar zo leuk hebt. En je beschrijvingen van de dingen die je ziet/doet zijn echt top, ik zie het helemaal voor me haha!
geniet ervan!

xxxx

Miriam

Je hebt me sprakeloos gemaakt met je verhaal el (en je weet hoe moeilijk dat is:p)! Echt WAUWWWWWW!!!
dikke kus

Chantal

Zo zeg jij maakt veel mee daar!!! Wat een indrukken allemaal en dat binnen 6 dagen!
Tja die eiffeltoren dat maakt ook een grote indruk. Ik heb er zelfs ook eens onder gestaan (lang geleden)

Dikke knuffel Chantal, Peter en de jongens

tilly

lieve Ellen,
Je beschrijvingen zijn zo levendig... ik ZIE je genieten.
Maak er een geweldig jaar van en leuk om te horen dat je met de kerst "stroopwafels " komt halen.
Dan zal ik je zeker zien. XXX

Max

Hee liefie!!
Is 't écht zo dat je ZONDER KLEREN en scheuren op tijd bij 't Louvre aankwam? Haha, ik moest gelijk lachen toen ik het las. Jij die schrijft in al je enthousiasme.. Maar daarom is het ook zo leuk om te lezen. Weet wel hoe je je voelt, het is net Kenia, maar dan een beetje anders haha. Geniet (dat doe je) en neem alles in je op. Alles wat je ziet, proeft, ruikt, voelt en hoort, neemt niemand je ooit meer af ;) Mijn fransgevoel begint ook weer op te spelen.. Dankjewel zeg. Door jou heb ik wel weer een goede reden meer om richting het zuiden te trekken, hè?

Ik mail je komende week lekker uitgebreid, zodat ik je ook een beetje kan updaten over mijn leventje @ Nijmegen city. Parijs, maar dan ietsje kleiner en zonder eiffeltoren. Helaas. Verdwalen doe ik daar iig ook nog steeds (ha-ha).

Mis je, dikke knuf en veel liefs van je vriendinnetje,
Max

annemarie

Hé die Ellen,
Zo wordt je binnen de korste keren een echte Parisienne. C'est incroyable, dat je je zo snel al thuis voelt in la ville de la lumière!! La tour Eiffel is ook indrukwekkend. Op deze manier wil je straks helemaal geen stroopwafels meer!! Beaucoup de plaisir et nous sommes très contente avec tes histoires!! Une baise Anne-Marie

Eva

Hee Ellen!
Wat een verhaal, maar leuk om te lezen :) Zo krijg ik ook een beetje mee wat de andere au pairs doen. Het was leuk dit weekend, snel weer! :D
xx
(Ik moest ook lachen om het 'zonder kleren en scheuren'-stukje :P)

Ellen

Haha ja Max, goed opgelet, zonder kleerscheuren.. Oepsie, ik was een beetje te gehaast gisteren!

Braomel

Hej nichtje,

Mooie verhalen! Ga zo door en je zal nog veel spinazie eten!

Eindbaas Neef

Riëlle

Hee meis,

Wat een super verhalen, het leek alsof ik aan het dromen was, ik zag zo alles voor me. En voor 30 euro wil ik wel een champagneontbijtje met jou, daar heb ik het helemaal voor over! Ben super benieuwd naar je volgende verhalen. Ik zit hier lekker op mijn kamertje een beetje te studeren af en toe en proberen ook nog wat rust te vinden, maar dat gaat erg lastig. Ben nog niet uitgeweest hier dus dat wordt wel eens tijd!
Geniet van je tijd in paris!

Bisous
xxxxx

lizan

hoi ellen
je schrijft altijd zo een leuke verhalen ik wacht op een nieuwen
groet lizan